torsdag 30. november 2017

Kaldt på hytta

I dag tok vi oss en kjapp tur til hytta med en overnatting. Været var fin men kaldt. 10 kuldegrader da vi kom til hytta midt på dagen.
Frostroser på vinduene. Ikke i hytta men i annekset.


Slik så det ut morgenen etter. Fint lys før sola stod opp.

Fin måne i kveld ..

.. selv om den var bare 84%. Det fine denne gangen var at lyset til måneskiven og landskapet matchet ganske bra slik at begge kunne vise detaljer.
På det første bildet kan du se månen stå opp foran varden på toppen Kjøremfjellet.



mandag 20. november 2017

Tur til Ørland

I dag var det tur til Ørland. Jeg tok som vanlig med meg fotoapparatet. På Opphaug så vi en stor flokk svaner ute på et jorde. Her var det bare å stoppe og deretter kjøre inn på en sidevei for å ta bilde.


På veien hjem kjørte vi via Oksvoll der jeg tok bildet vist nedenfor.

søndag 19. november 2017

Rivingsmaterialer fra vedboden brennes

Været var OK. Kaldt, stille og litt snø på bakken. Da må det vel være trygt å kunne brenne materialer. Alt sammen ble fraktet ned til sjøen med trillebåra. Det ble vel en 8-10 turer. Det ble mørkt før jeg fikk tent på bålet.



lørdag 18. november 2017

På hytta igjen for å sjekke multi-killeren

Det varte og rakk før vi kom oss til hytta igjen. Først tredje helga dro vi på hytta igjen. Og jeg som har ny musefelle på hytteloftet. Musefelle ble sjekket og joda her var det mus. Tre stykk hadde havnet ned i skuffa.



Så da virker fella den. Og ennå har det ikke vært skikkelig kaldt. 

søndag 29. oktober 2017

Multi-kill heter den nye ...

... dødsmaskinen min i hytta. Bakgrunnen for anskaffelsen er frykten for museinvasjon i hytta. Ja, det stemmer, musene finner veien inn på loftet i hytta, og jeg aner ikke hvilken vei de tar. Grunnen til at jeg nå frykter en invasjon er at de to kattene våre har kommet til hytta med mengder av mus. Opptil 8 mus pr dag.
På FK-butikken til Felleskjøpet hadde de denne dødsmaskinen. Det finnes to utgaver. En med plass til en stk mus og en med plass til 10 stk mus. Som du sikkert skjønner av overskriften er det den siste utgaven jeg har anskaffet.
På bildet nedenfor ser du maskinen med trapp opp til eksekusjonsrommet.


Etter å ha gått opp trappa kommer musa til dette rommet med metallplater på golvet. På veggen i enden av rommet er det peanøtt-smør som er anbefalt av produsenten. Metallplaten i bunnen er koblet til et batteri. Samtidig med musa får strøm gjennom seg ramler den ned i en beholder som har plass til 10 stykk mus.

søndag 15. oktober 2017

Brygga på land i dag

I dag søndag var det tid for landsetting av brygge. Ny teknikk i år. I stedet for å slepe brygga med båt brukte vi tau fra land og slepte brygga tvers over vika. Det gikk meget greit. Det blir nok metoden heretter både når brygga skal inn og når den skal ut.


torsdag 12. oktober 2017

Havsula for andre gang

I sommer så jeg havsule for første gang på en fisketur. Jammen var den der i dag også. 5-6 havsuler så jeg på en gang. Det er ikke helt enkelt å få skarpe bilder av fugler på sjøen. For det første er de ganske langt unna, så flyr de fort og så gynger båten i bølgene. Jeg tar med to bilder. De er ikke helt skarpe men det var det beste jeg greide å få til i dag.


Stemningsbilder fra fisketuren

Det var skiftende vær da vi var ute på sjøen. Sol og regn om hverandre. Slik så det ut inne ved land akkurat der hytta vår er. Lokal regnbyge er det vel det kalles.


Regnbyger ut i havet også.


Solnedgang.

Fisketur i dag

Endelig ble det litt stille på sjøen. Båten ut av naustet og ut på sjøen for å fiske. Det begynte dårlig. Ingen fisk å få. Men så, omtrent ved flo sjø, løsnet det.

Det ble en fin torsk, et par fine lyrer, fem makreller og en del småsei.


Det ser ut til at det er flere som har fått fisk i dag.


Båten ble tatt inn i naustet igjen etter fisketuren. Værmeldingen for de neste dagene er ikke bra. Regn og vind.


Middagen i kveld var nytrukket småsei, poteter og smeltet smør.

Fuglene på foringsplassen

Ja jeg har tatt bilder av fuglene flere ganger før. Denne gangen prøver jeg ny teknikk. Jeg sitter inne i stua og drikker kaffi mens jeg tar bilder. Trenger ikke se ut av vinduet en gang. Fotoapparatet setter opp sitt eget trådløsnett som telefonen kobler seg til. Da har jeg telefonen som fjernkontroll med "live" overføring av bilde fra fotoapparatet. Jeg ser med andre ord alt som skjer. Når motivet ser OK ut trykker jeg på utløseren på telefonen.

Først er det en spettmeis.


Deretter en flaggspett.


... og til slutt er det kongen sjøl på foringsplassen, nemlig nøtteskriken.




Ulempen med å ta bilder på denne måten er en liten tidsforsinkelse på 1-2 sekunder. Videre er det jpeg- og ikke raw-format på bildene.

onsdag 11. oktober 2017

All ved er nå stablet

All ved er nå ferdig kappet, kløyvd og stablet. Her får den ligger gjennom vinteren, og kanskje lenger også. Det kommer alt an på hvor mye ved jeg bruker i løpet av vinteren. Til sammen er det knappe 4 kubikk i de to stablene.


Vinterstormene kan være harde med vedstablene. Flere ganger har jeg måttet stable omigjen stabler som er ødelagt av storm. Særlig utsatt er de når veden har tørket. Jeg har derfor allerede nå laget ei lastereim rundt hver stabel for å holde veden på plass.

Vedboden ferdigmalt

Da har ytterpanelet i den nye delen av vedboden fått farge. Da tror jeg at sluttstrek kan settes.

Svigersønn vasker hytte

Da jeg stod opp i morges sånn ved åttetiden var Anders allerede i gang med å vaske hytta, og det hadde han holdt på med i over en time allerede. Jeg hadde ikke bedt ham om å gjøre det. Vegger og tak, alt skulle vaskes. Svigerfars drøm med andre ord, eller?


Etter noen minutter kom jeg til hektene igjen. Ja for jeg ble jo litt satt ut av dette morgenstuntet til Anders. Nå kjente jeg røyklukta. Hadde Anders vært uheldig da han skulle fyre i ovnen? Ja det hadde han, og verre enn det. Han hadde ikke fulgt med i timen. Fredag kveld orientert jeg om at ny skorsteinsvifte var montert og at det var superviktig at vifta ble startet før man fyrte opp i ovnen. Mine to døtre fikk det med seg og fyrte upåklagelig flere morgener på rad. Men i morges gikk det helt feil da Anders var den som skulle stå opp først. Andres fyrte opp uten å starte vifta. Med vifte som ikke er startet er trekken i pipa minimal eller ikke eksisterende. Dette erfarte Anders. Stua fyltes raskt med røyk.
Hvorfor skjedde dette? Visste ikke Anders om vifta? Eller hadde han glemt det jeg snakket om fredag kveld? Eller hadde han sovet i timen? Eller skulle han vise at han ikke tok imot instruksjoner fra svigerfar? Forresten nå vet jeg hvorfor han ikke fikk det med seg. Han satt og leste om Liverpool på telefonen. Men resultatet av hele greia var at vegger og tak rundt ovnen ble gullende rene, mye finere enn de var før denne hendelsen.
Takk Andres. Du tok deg fint inn igjen etter dette uhellet.

tirsdag 10. oktober 2017

Ine bygger tømmerhytte mens ...

... jeg sager ved med kappsaga. Så mens jeg hentet trestammer for å kappe til ved hentet Ine fra den samme haugen for å bygge hytte. Det endte at vi møttes på halvveien.


Ungene var ikke helt begeistret. Det var for mye gjennomtrekk i hytta. Ine var den som tok i bruk hytta.


Mathilde hjalp meg med å kløyve trekubbene jeg hadde sagd opp.

mandag 9. oktober 2017

Tett avløp fikset

Lørdag ettermiddag ble det problemer med dassen. Vannet ville ikke renne ned. Det var tett. I dag mandag var jeg hos rørleggerbutikk på Brekstad og fikk lånt stakeband på 30 meter.
Her er jeg med bandet og klar for jobben.


30 meter bånd skyves ned i avløpet. Deretter fylte jeg vann i røret fra hageslangen for å sjekke om det var åpent. Etter et par minutter flommet det over. Fortsatt tett med andre ord.


Da tok jeg turen ned til septiktanken for å sjekke om vann og skit kom ut. Ingenting kom. Men jeg så at det lå noe som lignet på en demning (eller en plugg) i røret akkurat der skiten skulle renne ned i tanken. Tilbake til hytta for å hente stakebandet. Ned i tanken med det og siktet på hullet som var en meter fra toppåpningen. Oj her var det fast stoff. Slet ganske mye med å få båndet innover. Holdt på 15-20 minutter og lirket/stanget bandet oppover røret. Tok båndet ut igjen og så at jeg hadde vært cirka 2 meter inne i røret. Fortsatt var det tungt å presse båndet oppover. Noen centimeter for hvert støt. Da plutselig løsnet det. Flytende og fast i fin blanding fosset ut i flere minutter. Her var det mye som skulle ut. En herlig følelse var det :-)
Tilbake til hytta igjen for å legge hageslangen ned i røret og åpnet for full vannføring. Ned til tanken igjen og sjekket. Ganske riktig, her kom det rent vann rennende. Jobben var gjort. Avløpet var åpent igjen.
Og forklaringen er som følger: Det har vært tett lenge. Da kun kona og jeg var på hytta fylte vi opp røret med vann og avføring oppafor proppen. Joda vi hadde sett noen ganger at vannet rant litt dårlig, men det gikk da ut etter hvert. Vann som ble stående i røret sivet sakte men sikkert ut i rørkoblingene mens avføringen ble liggende. I løpet av natten ble nok alt vannet borte og vi kunne starte "påfyllingen" på nytt neste dag. I helga var vi 13 stykk på hytta. Det var nok i overkant. Røret ble fylt opp ganske fort og vannet rakk ikke å sive unna. Dette forklarer også at naboen som er litt lenger oppe i feltet ikke hadde problemer. Ikke ennå iallfall.

søndag 8. oktober 2017

Mange aktiviteter rundt hytta i dag

Her lages det hus som musene kan bo i i vinter. Pia sager. De andre kontrollerer.


Marius og Loke liker seg best i høyden.


Her drar Loke på litt ekstra når det gjelder å komme seg opp i høyden. Det passet ekstra bra å klatre opp her siden det var tid for hjemturen akkurat da.


Mathilde og Marius har startet sitt lokale treningsstudio på platten.


Loke og Marius har funnet posen med klesklyper.


God hjelp med veden

Det begynte med at eg fant fram vedklyveren og kløyvde 4-5 kubber. Da kom Loke og Magnus. De ville også prøve. Og slik ble det. Magnus holdt på i flere timer inntil alt var kløyvd. Det kaller jeg god hjelp.


Slik så det ut etter et par timer. Kun et par kubber igjen og da var det tid for å reise hjem.


Ine tok over etterpå. Hun fikk lov til å stable ved, og det er ikke noe jeg overlater til hvem som helst. Men etter en del instruksjon i starten gikk det bra. Det gikk ut på endestabling med kryssing, avstand mellom rekkene på de første lagene, hvilken vei vedkubben må legges dersom ulik tykkelse over lengden etc.

lørdag 7. oktober 2017

Tett dass

Vi har merket det litt den siste tiden at vannet i dassen ikke gikk så raskt ut som det burde når vi spylte ned. Men det har allikevel fungert greit nok. Men nå, med full hytta, var det tydeligvis nok. Dassen gikk tett. Vannet renner ikke ut lenger. Vi prøvde forskjellige ting inne i hytta men ingenting hjalp. Vi stakk bl.a hageslangen ned i dassen og i røret et stykke uten at det hjalp.
På utsiden av hytta er det et lufterør. Vi åpnet dette og spruten stod. Det stod altså en god del vann/kloakk opp i lufterøret og opp til klosettet. Da vet vi at fra hytta og ut hit var det åpent.
Vannslangen ble tredd inn i røret igjen i retning bort fra hytta. Satte på vanntrykk. Det kom en del kloakk og dopapir ut. Vannslangen greide vi å tre cirka 10 meter uten at det hjalp. Om vi nådde proppen eller om friksjonen stoppet slangen vet jeg ikke. Men tett er det fortsatt.


Slik så det ut etter at vann, skit og dopapir var kommet ut.


På mandag blir det å dra på butikken for å kjøpe stakebånd. Inntil da får kloakken bare flyte fritt. Det er ikke et alternativ å stenge dassen med 6 unger og 7 voksne i hytta. Oppryddingen får vi ta etterpå :-) 

Tur til Liafjellet

Alle ungen var med. Først tur opp på fjellet og deretter iPad var avtalen. Det gikk over all forventning. Ungene fløy nesten opp til fjellet.
Her er vi på vei, noen av oss. Fjelltoppen vi skal på vises i bakgrunnen.


Fint driv oppover.


Ine måtte selvsagt stå på hodet her også.


Hele gjengen på toppen.


Marius hopper over vanndammen.


Vær: Heftige regnbyger om natta og morgen. Utpå dagen kom sola og det ble ganske fint om ikke så varmt. Cirka 8 grader på det meste.