mandag 30. april 2018

Kontroll av fortøyning

Det ligger et lodd på bunnen som tæres av sjøvatnet. Fra tid til annen inspiserer jeg loddet med et undervannskamera. Resultat: Fortøyningens feste til loddet må utbedres snarest. Problemet vises tydelig på bildet nedenfor. Bolten som skrues fast i sjakkelen har tæret så mye at den er helt løs. Det som vises midt i bildet er der bolten med gjenger er skrudd fast i den andre delen av sjakkelen. Ikke mye gjenger igjen her.


Det som berger fortøyningen en stund til er vist på bildet nedenfor. I den andre enden til bolten er det slått en strips gjennom øyet til bolten som da holder bolten på plass. En svært usikker fortøyning med andre ord.


Jeg tar ikke sjansen på å bruke denne fortøyningen lenger. Snarest må loddet inn i fjæra og sjakkelen skiftes ut. Det øvrige ser ut til å holde noen år til. Det er nok et svakt punkt i området som er med gjenger.
Bildene er tatt fra et filmopptak. Kameraet er en gammel vanntett Olympus av typen feriekamera. Grunnen til bruk av film er at jeg da kan starte filmingen før jeg senker ned kameraet. Å ta enkeltbilder med kameraet neddykket har jeg ikke mulighet til. Med filming kan jeg "rote" rundt med kameraet i flere minutter og sjansen er da stor for at man får noen "blinkskudd".

Første fisken i årets sesong

Den var det Birgitta som fikk. En fin torsk var det. Det ble også den største fisken på dagens tur. Vi fikk en torsk til og 9 stykk seier på cirka kiloet.

søndag 29. april 2018

Båten på sjøen i dag

Etter at brygga var satt ut var det tid for båten. Mathilde og Marius ville på prøvetur med båten. Vi tok oss en tur inn i Oldenfjorden.
Første turen måtte dokumenteres. Flyevestene var vel heller ikke i rett størrelse :-) Vi tok det vi hadde tilgjengelig i båten.


Ospetrær i lia ned mot sjøen. Osp ser ganske spesiell ut på denne tiden av året.

Brygga på sjøen i dag

Fint vær til å sette ut brygga i dag. Fire hyttenaboer var vi som gjorde jobben. På bildet nedenfor er vi hele gjengen i aksjon.


Slepet er framme og flytebrygga festes til land og til lodd som ligger i sjøen.

lørdag 28. april 2018

Froskedammen må undersøkes i år også

Ine og Mathilde plukker opp en klase med egg for nærmere undersøkelse. Etter en kort sjekk ble de lagt ut i dammen igjen. Det var ingen ambisjon om å få fram rumpetroll og deretter småfrosker.



Marius hjalp til med å kutte greiner i småbiter.

Det planlegges ny lekehytte ...

... og den skal være oppe i et tre. Ungene er utålmodige men vi voksne kom fort til at her må det prosjekteres først. Det må først lages noen søyler som en platting kan støtte seg til. Deretter et rammeverk av vegger. Når det er gjort kan ungene slippe til med skruer og sag.


Her forhandles det. Ungene vil starte med en gang, og hytta skal være ferdig på under en time slik som på Minecraft. Virkelighetens verden er annerledes enn på nett. 

fredag 27. april 2018

Kveldsstjernen Venus

Venus er selvsagt ikke en stjerne. Det er en planet. Men til daglig blei den ofte kalt en stjerne og da med prefikset kvelds eller morning alt etter som. Lyssterk er den også. Nå er den på det sterkeste rett etter solnedgang. Til høsten blir det rett før soloppgang.


Midt i bildet ser du Venus. Det sterke lyset nedenfor Venus er Halten fyr.

Fin regnbue mens jeg vasket båten

Regnbuen viste seg i hele sin bredde da jeg var i stranda og vasket båt.


Båtvask

Jeg hadde to tønner med regnvann stående ved naustet. Vannet samlet jeg i høst men før jeg fikk tatt det i bruk bunnfrøs vatnet i tønna. Hel vinteren har tønna stått som en stor isklump. Først nå i slutten av april var det isfritt i tønna.
Vatnet brukte jeg i dag til å vaske båten. Med trykkspyler.



Vær: Skyet med noen solgløtt, 8-9 grader, lite vind.

Stærflokk på strømkabel

Denne flokken med stær så vi fra kjøkkenvinduet. Hvorfor de sitter på strømkabel og hvorfor de opererer i flokk er jeg ikke sikker på. Kanskje det var en hvilepause på vei nordover.

torsdag 26. april 2018

Stor rådyrflokk på vei til hytta

Denne flokken med rådyr så vi 10 minutt før vi kom til hytta. Hele 15 stk var det i flokken medregnet et par stykk som for inn i skogen før jeg fikk tatt bildet. Ine kom samme vei kvelden etter og så samme flokk på samme sted. Så nye gresstuster på bondens åker fikk trimmet seg her regner jeg med.

onsdag 11. april 2018

Rensing av fuglekasser i dag

I en av kassene fant vi en god del mus. En av mine gode hjelpere har altså vært på ferde her. Ja, forresten kanskje ikke fordi spissmus går ikke inn i hus. Et søk på nettet forteller meg at det mest sannsynlig er en spurveugla som har vært på ferde her.


Som du ser av bildet så har uglen vært ganske flittig.

tirsdag 10. april 2018

På an igjen med nordlys

Forrige kveld, mandag, var ja litt sein ut. Denne kvelden klaffet det mye bedre. Jeg gikk ut i halvellevetiden da det begynte å bli mørkt. Jeg så litt antydning til nordlys. Et kvarter etter at jeg hadde rigget meg til kom nordlyset. Det varte ikke mange minuttene men nok til at jeg fikk noen bilder. Seinere på kvelden var det litt av og på. Jeg avsluttet litt over midnatt. Da var det helt stille. Dessuten var det litt disig (eller var det skyer) ute i havet.
Alle bildene er tatt i Sandvika der vi har båtene liggende om sommeren. Holmen midt i bildet er Notskjæret.





Den blå og lilla fargen i dette bildet er ikke lett å se med bare øyet på denne tiden av året rett etter solnedgang og med mye lysforurensing. Men kameraet greier å fange det. Vi ser litt av det i de andre bildene også, men i dette bildet kom det for fullt.


Det var siste kvelden på hytta for denne gangen. Skulle gjerne vært her noen kvelder til da nordlysvarslet er bra for hele uka.

Tur rundt Rømmesfjellet

Turen gikk langs veien som går rundt Rømmesfjellet, et fjell som kneiser bak Lysøysund. Turen ble på 7 km i nydelig vær og 8-9 grader. Litt sur motvind enkelte steder. Jeg hadde som vanlig med meg fotoapparatet.
Det er litt vår i dette bildet selv om ingenting er grønt ennå. Våren i dette bildet er høy sol og snø på vikende front.


Ved siden av Rømmesfjellet er Litlrømmesfjellet vist i bildet nedenfor. Dette fjellet har et ganske tjukt sjikt med en rødaktig bergart som jeg tror er thulitt.


Kråka fikk også vær med i dag siden jeg ikke fikk tatt et ordentlig bilde av spurvehauken jeg så. Den er vanskelig å få tatt bilde av da den vingler hit og dit ustanselig. Men kråka var jo fin den der den satt på tynn grein høyt oppe i et tre.

mandag 9. april 2018

Nordlys på en mandagskveld

Ja jeg er i den situasjon at jeg kan reise på hytta akkurat når jeg selv vil. Værmeldinga var fin. Ja til og med nordlysvarslet var bra for hele uka faktisk. Denne uka er siste sjanse for å kunne ta bilder av nordlyset for sommerlyset ødelegger alt :-)
Jeg sjekket forholdene cirka kl 2300. Joda her var det nordlys. På med klærne og samle sammen utstyr. Fem minutts tur ned til sjøen. Dessverre som ofte ellers var nordlyset på nedadgående da jeg fikk tatt de første bildene. Men jeg fikk da noen. Det som er vist her var jo ikke så verst ser jeg nå med fin blå- og fiolett farge i tillegg til det grønne.


Bildet er tatt nede i vika der vi har båtene liggende om sommeren. Holmen midt i bildet er Notskjæret.

søndag 1. april 2018

Lokale snøbyger i dag

Meteorologen på Yr meldte om lokale snøbyger. Det ble det også. Som bildene viser var det Linesøya som fikk snøen. På Lauvøya og hos oss på Tiltrem kom det ingenting.

Lauvøya i forgrunnen helt snøfritt. Linesøya i bakgrunnen med snø helt ned i fjæresteinene.


Linesøya dette også.


Oversiktsbilde som viser snø på nordsida av Skråfjorden og ingen snø på sørsida.


Bildene er tatt fra Liafjellet over Tiltremsvika.

Flere bilder fra Liafjellet

Mens jeg var på Liafjellet og tok bilder av lokale snøbyger tok jeg også en del andre bilder. Det første bildet viser Smørholmen som i et øyeblikk får noen solstråler. Ute i havet går snøbygene.


Her er vestre spissen av Lauvøya som også har fått noen solstråler.


Slik ser Landhaugan på Selnes ut fra Liafjellet.