søndag 25. mars 2012

Sporing av katt med GPS

Å finne katten når vi skal hjem søndag ettermiddag kan være en utfordring. Mang en gang har vi hatt endeløse roperunder i nærområdet for å finne den når vi skal hjem om ettermiddagen. Hyttenaboer ble oppsøkt for å høre om de hadde sett katten. Det hadde de selvsagt men ikke akkurat nå (da vi trengte det som mest).

For et år siden skaffet jeg meg et liten GPS-mottaker (kjøpt på nettet dealextreme.com). I tillegg måtte jeg ha et kontantkort og en kart-app på telefonen. Den første GPS-en mistet jeg. Ja du hørte rett. Jeg mistet den. Katten kom hjem uten GPS-en og jeg prøvde selvsagt å spore den opp. Men nei den var ikke å finne i området som ble angitt (det er nok lettere å finne den når den er på katten). Fargen var grå-svart og den kan jo hende den lå nede i et hull eller under en hytte. Jeg fant den iallfall ikke. Til slutt døde batteriet og da var jeg uten kontakt
.
Etter en måned prøvde jeg på nytt. Ny GPS ble bestilt, kopi av simkort like så. Nå har jeg brukt GPS-en på katten cirka et halvt år med svært vellykket resultat. En søndag ettermiddag måtte vi til og med ta bilen og kjøre 1,5 km for å hente den.

Den nye jeg gjorde denne gangen var å bruke annen type halsbånd. I tillegg har jeg limt rød tape over hele boksen slik at den blir lettere å se i terrenget dersom katten skulle kaste den av seg.

Batteritiden er ikke all verden. Her er det selvsagt et kompromiss mellom størrelse på GPS og batteritid. Min erfaring er at det holder 8-9 timer. Strømmen går med til å sende GSM-meldinger til basestasjon og til å motta GPS-posisjon fra satelitt. Det er mulig å skru av GPS-aktiviteten mot satelitten slik at denne kun aktiveres hver gang du sender en SMS til GPS-en. Det gir 2-3 timer mer med batteritid.

For å spore katten sendes en vanlig SMS fra telefonen. Som svar får jeg posisjon, hastighet, retning pluss diverse annen info. Appen som jeg bruker heter "SMS a GPS". Den viser posisjonen på kartet (Google maps) og viser vei fram til målet med en pil når jeg begynner å beveger meg. Dataene som GPS-en gir meg følger ikke NMEA 01823-standarden så jeg kan ikke mate SMS-meldingen direkte inn i appen "SMS a GPS". Jeg må skrelle bort alt unntatt selve posisjonsdataene. Da fungerer det bra.

Bildet nedenfor viser katten med GPS-en rundt halsen. Den er ganske lett og det ser ikke ut til at den lar seg sjenere av den.


Bildet nedenfor viser kartet til SMS a GPS og posisjonen til katten. Det står at den er 63.3 km unna. Det kommer av at jeg akkurat nå søndag kveld sitter hjemme i stua. Katten er her også :-)7 kommentarer:

 1. Hei. takk for bra innlegg. Kan jeg spørre hva denne gps'en heter? slik at jeg også kan kjøpe en slik til pusen min

  SvarSlett
  Svar
  1. Link til gps-en der jeg kjøpte den http://www.dx.com/p/v250-ultra-mini-real-time-gsm-gprs-gps-tracker-900-1800mhz-34844#.U0EKYC_89GF. Men dessverre ser det ut til at den er utsolgt.

   Slett
  2. http://intershop.as/produkt/gps-sporing/gps-for-katt-its-p0027 den er bare 35g, mye lettere enn andre

   Slett
  3. Eller her og spar en tusenlapp :

   http://www.aliexpress.com/item/free-shipping-pet-gps-tracking-device/538060968.html

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Interesant ! ! !
  Men hvordan virker den hvis det ikke er mobildekning ?

  SvarSlett
 4. Det hender at jeg ikke får svar på SMS-en. Da tror jeg den er under tak et eller annet sted, f.eks i en kjeller. Dersom jeg ikke får svar innen 10-15 minutter sender jeg en ny SMS. Da kommer det som oftest svar både fra siste SMS og fra forrige. La oss si det slik: Jeg har ikke opplevd det som et problem å ikke få svar. Det betyr sikkert at katten vår alltid beveger seg i områder med dekning. Etter hva jeg har forstått så vil det bli sendt svar på SMS-en så snart katten kommer inn i et område med dekning.

  SvarSlett