mandag 14. juni 2021

3 av 4 fuglekasser med reir

Fire nye fuglekasser ble satt opp tidlig i vår. En sjekkerunde viser at tre av de har leieboere. Det er blåmeis, kjøttmeis og svarthvit fluesnapper.
Kjøttmeisa var først ute med unger. Det var litt dramatikk her om dagen. Plutselig var det mye spetakkel i retning fuglekassen. Herr og fru kjøttmeis kjeftet noe voldsomt. Det var en flaggspett som hadde ranet til seg en av ungene, trolig ved å stikke hodet inn i fuglekassen (ja hullet i kassen er etter normen til ornitologisk forening). Spetakkelet til kjøttmeisene gjorde at flaggspetten mistet ungen og den datt ned på paviljongtaket. Jeg plukket den opp og stappet den inn i kassen igjen. Først da roet kjøttmeisforeldrene seg.


Her er den stakkars kjøttmeisungen som hadde et ublidt møte med flaggspetten.


Fire dager seinere sjekket vi kassen på nytt, etter å ha vært en tur i byen. Da lå det en død unge i kassen. Trolig var det den som hadde hatt et møte med flaggspetten. Hva som har skjedd med de øvrige vet jeg ikke. Enten har de fløyet sin vei eller så har flaggspetten spist opp alle sammen.
At flaggspetten tar fugleunger er velkjent i fuglekretser. Den tar også egg. Ingen andre spetter oppfører seg slik.

I kasse nr 2 huserer svarthvit fluesnapper. Ingen unger ennå men det er sikkert rett før. 


Slik ser den ut fru svarthvit fluesnapper der den ligger på eggene.


Når fruen ligger på eggene er det herr svarthvit fluesnapper som må skaffe maten. Her er det en saftig larve som overrekkes til fruen.


I kasse nr 3 har blåmeisa tatt bolig. Den var ganske seint ute men nå ruger den for fullt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar