lørdag 8. januar 2022

Uanmeldt nordlys

Lørdag kveld kom det nordlys. Kanskje det heftigste eg har opplevd fordi det varte og rakk i hele halvannen time

Som regel får man et varsel på utvalgte nettsteder (og app-er) om mulig nordlys. Varsling er mulig fordi solforskere kan observere såkalte koronahull i solas atmosfære. I tillegg til lys sender sola også ut en strøm av ladede partikler. Den strømmen av partikler kalles solvinden. Sterkest er solvinden fra koronahullene. Når koronahullene peker mot jorden kan slike sterke solvinder gi opphav til kraftige nordlysutbrudd.

Koronahullene følger rotasjonen til sola, og forskere kan derfor varsle når et hull peker mot jorden, og dermed gi kraftig nordlys.

Men det kan komme nordlys selv om det ikke er varslet. Det har jeg opplevd flere ganger. Derfor har jeg for vane å se mot nordhimmelen når det er klarvær. I kveld litt før klokka 23:00 så jeg antydning til litt nordlys. Da bestemte jeg meg for å dra ut med fotoapparatet. Fem minutt etterpå var jeg i posisjon nede i vika. På vei nedover så jeg det økte i intensitet, og det ble bare sterkere og sterkere. Nordlyset gikk fra vest mot øst midt over himmelen (i zenit som man sier på fagspråket).

I halvannen time holdt det på. Sterkt nordlys hele tiden. Aldri opplevd lignende. Vanligvis er det over på 2-3 minutter og kan da være borte i flere timer før det blafrer til igjen noen minutter.

Nordlyset var omtalt på nrk.no dagen etter. Der kunne Pål Brekke, fagsjef for romforsking ved Norsk Romsenter, opplyse at "nordlyset oppstod i vekslinga mellom rask og sakte solvind. Difor var det ikkje mogleg å varsle det fleire dagar i førevegen, så det kom overraskande på."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar