lørdag 24. august 2013

Varm luft over kald sjø gir hildring

Med sol, over 20 grader og ingen vind var det bare å koke kaffen og smøre nistepakken. Vi måtte ut på sjøen. På vei ut satte vi 4 krabbeteiner som vi skal trekk på vei hjem igjen. Vi prøvde også å fiske litt men det var ikke noe å få. Vi så mye fisk på 70-80 meter men det var ikke snakk om å få den på kroken.
Men det som trakk mest oppmerksomhet på sjøen i dag var luftspeilingene (også kalt hildring og fata morgana). Det er et optisk fenomen som skjer med varm luft over kaldt hav. Da blir de nederste luftlagene avkjølt av havet (og dermed høyere tetthet en overliggende luftlag). Da oppstår en lysbrytning mellom det kalde nederste luftlaget og det varmere luftlaget lenger opp. Resultatet blir at objekter som holmer, skjær og båter løftes opp over havoverflaten slik som vist på bildene nedenfor.



Bare for å understreke at vi ikke skulle få fisk i dag så ble vi omringet av makrell uten at de brydde seg om snøret vårt. Vi så kraftig krusning på sjøen litt bortenfor båten og det nærmet seg stadig oss. Vi så også at det var fullt av bitte små krepsdyr (reker?) i sjøen som makrellen sannsynligvis gikk etter. Men snøret vårt var de som sagt ikke interessert i.



På veien hjem trakk vi krabbeteinene. Bra fangst med 15-16 krabber på fire teiner etter fire timer i sjøen.

1 kommentar:

  1. Så fisken er treig i år Geir?:)I år måtte Lysøysundturen vike for Italia for vår del, men neste år må vi få tatt en tur igjen! Et fisketips basert på egen erfaring er flueoppheng ovenfor sluk. Både på pilk og kastestang har jeg meget god erfaring med dette. Bruker en beige/orange reke-flue 40 cm ovenfor sluken på kastestanga og en rød stor flue på pilkestanga. På kastestanga går fisken på flua 70-80% av gangene. Både småseien og makrellen er vill etter rekeflue:)Mvh, Petter L

    SvarSlett