søndag 16. august 2015

Tidlig nordlys i år

Nordlyset kom tidlig i år. Allerede natt til 16. august var det her. Ikke slik å forstå at det ikke har vært her tidligere i sommer også. Men som du sikkert forstår med lyse sommernetter er det ikke lett å se det. I natt var det meldt om ganske kraftig nordlys. Det har også begynt å bli mørkere om natta nå så det var håp om å se nordlyset utfolde seg.
Bildet nedenfor viser nordhimmelen. Det lå skyer mot nord og i disse skyene kunne en se det oransje lyset fra sola som hadde gått ned. Videre ser du også et hvitere lys over det oransje. Det antok jeg først var nordlys som skinte gjennom skyer, men har i ettertid funnet ut at denne hvitfargen kommer av sola som skinner på iskrystaller 70-80 km opp i atmosfæren. Dette er et fenomen som henger sammen med det fine været vi har akkurat nå.
Ser du nøye på bildet kan du såvidt se nordlyset også som et grønt skjær øverst i bildet.


Litt over midnatt begynte det såvidt å blafre litt på vesthimmelen. Jeg visste at det var nordlys i gjære så jeg så ekstra nøye på himmelen. Og jo ganske riktig der var det noe. Kameraet er mye flinkere enn øyet til å fange lyset så bildet viser helt tydelig at her er det noe.
På bildet kan du også se en kort sterk lysstripe. Dette regner jeg med et lysrefleks fra solcellepanelet til en satelitt. Det lyste iallfall ganske sterkt noen sekunder for så å svinne hen.


Cirka kl 0200 kom nordlyset for fullt og det blafret ganske mye midt over meg på hele himmelen. Det stod på en 8-10 minutter så var det over.
Vanligvis når man er ute og ser nordlys er det vinter og kaldt. Nå var det 20 grader varmt da nordlyset utfoldet seg på himmelen. Det var ganske spesielt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar