lørdag 9. april 2011

GPS-sporing av Gråpus

Da var vi klar til å GPS-spore Gråpus sine bevegelser. Grunnen til det er at gråpus ofte ikke kommer tilbake til hytta når vi skal dra hjem søndag ettermiddag. Nå er vi ganske lei av å lete etter Gråpus hele søndag ettermiddag. Ja en gang måtte vi reise hjem uten Gråpus og vende tilbake mandag ettermiddag. Da kom hun tilbake seint mandag kveld idet vi skulle sette oss i bilen å kjøre hjem.
Bildet nedenfor viser Gråpus med GPS-en festet til halsbåndet. Inni GPS-en er det et simkort slik at jeg når som helst kan sende en SMS til GPS-en og få svar med GPS-koordinater.


Gråpus la ut på langtur med en gang da vi slapp hun ut i dag. Etter cirka et kvarter sendte jeg en SMS og ganske riktig Gråpus var langt avgårde bortover veien. Til slutt var hun i området nedenfor den bratte bakken. Vi gikk dit for å sjekke at alt stemte med GPS-en. Det gjorde det fordi da vi kom til stedet GPS-en viste så var Gråpus der.
På bildet nedenfor er min posisjon angitt med blå kule og blå pil idet vi startet jakten. Gråpus sin posisjon er angitt med grønne knappenålshoder ved to forskjellige tidspunkter.


Men Gråpus tok hevn. Da hun kom hjem fra turen om ettermiddagen kom hun uten halsbånd. Hun hadde altså greid å rive av seg båndet. Men ikke noe problem tenkte jeg. Det var jo bare å sende en SMS til GPS-en så visste jeg hvor den var.  Men det var ikke så enkelt fordi flere påfølgende SMS-er viste at posisjonen varierte en del. Jeg greide ikke bestemme posisjonen så nøyaktig som jeg ønsket. Kanksje fordi den lå under en en hytte eller inni et hull der Gråpus jaktet etter mus. Jeg greide rett og slett ikke finne den. 
Jeg får prøve å lete litt igjen i morgen, men jeg er pessimistisk. Det kan se ut som GPS-en er tapt. Akkurat dette med halsbåndet visste jeg var et svakt punkt i opplegget. Vi kunne jo ikke risikere at Gråpus satte seg fast et eller annet sted, f.eks under et hus uten å komme seg løs. Derfor måtte det være mulig å komme seg løs fra halsbåndet dersom hun satte seg fast.
Så der står jeg uten GPS. Et kjapt søk på Google om "gps tracking cat" viste at akkurat dette var et problem som mange rapporterte.

Vær: 8 grader, delvi skyet om formiddagen, skyet om ettermiddagen, lett regn om kvelden. Litt vind.

1 kommentar:

  1. Stilig teknologi, men trist at halsbåndet ble revet av. Kanskje katten må ha en tilvenningsperiode med noe rundt halsen før det "aksepteres" og før den kan slippes på tur med ordentlig GPS-halsbånd. Mener jeg har lest at Eirik Newth har testet noe liknende.

    SvarSlett